Гідрофільна олія vs міцелярна вода: що краще очищає шкіру?

Щоденне очищення обличчя – це обов'язковий крок рутинної процедури догляду за обличчям. Від того, наскільки ретельно ви видалили залишки косметики, сліди себуму, пил і забруднення, що осіли на шкірі наприкінці дня залежатиме, наскільки свіжою та привабливою ви виглядатимете вранці нового дня. Крім традиційних гелів та пінки для очищення шкіри використовуються також міцелярна вода та гідрофільна олія. У кожного з цих засобів є свої переваги та особливості застосування для різних типів шкіри. Чи знаєте ви, що вам підходить більше – гідрофільна олія чи міцелярна вода?

Основні відмінності між гідрофільною олією та міцелярною водою

Вважається, що революцію у сфері доглядових процедур здійснили азіатські косметологи. Бьюті-експерти з Азії впевнені, що шкіра може бути молодою та ідеальною у будь-якому віці. І запорука цьому – регулярне та правильне її очищення.

Не дивно, що обидва ці очищувальні засоби подарували нам косметологи з Японії та Кореї. Вибір між ними залежить не тільки від особистих уподобань, звички до певних процедур догляду. Важливе значення мають і тип шкіри, і вік, індивідуальні особливості, і навіть пора року. Говорять, що обидва продукти можна використовувати для всіх типів шкіри, але не завжди їх застосування буде однаково ефективним. Існує ціла низка істотних відмінностей між ними, які треба враховувати, визначаючи, що краще для вас, міцелярна вода або гідрофільна олія. Так:

  1. Гідрофільна олія змішуючись з водою, утворює емульсію – молочко. Міцелярна вода не містить жодних олій, це водний розчин.
  2. Міцелярка більше підходить для видалення легкого повсякденного макіяжу, а олію частіше використовують для зняття водостійких продуктів (наприклад, туші) та щільнішого мейк-апу.
  3. Олія – самостійний продукт для очищення обличчя, а ось міцелярну воду варто використовувати перед умиванням пінками.
  4. Олія завдяки одночасно ретельному та дбайливому очищенню підійде для жирної шкіри обличчя, а міцелярну воду можна використовувати незалежно від типу шкіри.
  5. Міцелярна вода не тільки очищає, а й зволожує, тонізує шкіру, а олія ще й живить.

Що краще очищає шкіру обличчя: гідрофільна олія чи міцелярна вода

Перш ніж визначитися, що краще гідрофільна олія або міцелярна вода, поговоримо про ці засоби більш детально.

Гідрофільна олія

Тренд на використання олій для очищення шкіри вже досить популярний, при цьому багато хто ще не розуміє, як можна олією добре відмити обличчя. Треба враховувати, що гідрофільна олія відрізняється від звичайної косметичної тим, що завдяки емульгаторам у складі вона чудово поєднується з водою, змінюючи текстуру. Вона здатна видалити будь-який макіяж – від водостійкої косметики до санскрінів. Основний активний інгредієнт – мінеральна або рослинна олія, яка м'яко, але глибоко очищає шкіру та її пори. За активним компонентом розрізняють і види гідрофільних олій:

  1. Мінеральна. Як видно вже з назви, в основі цих засобів для очищення – мінеральна олія або петролатум. Вона ефективно розчиняє бруд, масляні відкладення і при цьому не порушує природного балансу шкіри. Мінеральні олії хороші тим, що не викликають алергічних реакцій і підходять для догляду за шкірою будь-якого типу, включаючи проблемну та чутливу.
  2. Олії з рослинними компонентами. Одержують з таких рослинних джерел як кокосова або оливкова олія, олія жожоба та інші. Олії цього виду багаті на вітаміни, антиоксиданти, корисні жирні кислоти, які чудово зволожують і живлять шкіру, роблять її м'якою і еластичною, знімають подразнення. Ефективні для всіх типів шкіри, включаючи суху.

Якщо класифікувати водорозчинні олії по зоні застосування, то ми можемо вас здивувати – це не тільки обличчя та зона декольте, їх можна використовувати

  • для очищення шкіри голови та волосся – вони видаляють жир та забруднення, успішно борються з випаданням волосся, лупою, оздоровлюють фарбоване волосся;
  • для гоління – рекомендується дівчатам з чутливою шкірою – при змішуванні з водою олія перетвориться на крем, і антисептики у її складі збережуть вас від подразнення;
  • для тіла – такі олії частіше називають «олія для душу» або «олія, що піниться», але це все ті ж гідрофільні засоби, які не тільки очищають, але й захищають від впливу жорсткої водопровідної води.

Розмірковуючи над тим, що ефективніше для зняття макіяжу – міцелярка або гідрофільна олія, багато б'юті-блогерів схильні вибирати олію. Зазвичай у лінійках виробників є великий вибір олій, для будь-якого типу шкіри та на будь-який бюджет. Але олії вигідно відрізняються від різних засобів для очищення, включаючи міцелярну воду, тим, що ще й доглядають шкіру завдяки активним інгредієнтам у їхній формулі: екстракту зеленого чаю, імбиру, гіалуронової кислоти.

Міцелярна вода

Міцелярна вода є демінералізованою рідиною з молекулами-міцелами, які, як губка, вбирають жир і бруд, не впливаючи на шкірний гідробаланс. Основні компоненти цього очищувального засобу – вода та міцели ПАР. Спочатку цей продукт створювався як засіб для вмивання за відсутності води для чутливої та проблемної шкіри, тому його склад був дуже простим.

Сьогодні у формулу води часто додають аромати, вітаміни, рослинні екстракти, різні мінерали. Залежно від складу, міцелярна вода може мати додаткові ефекти: зволожувати, тонізувати, матувати, підсушувати. Однак вплив на шкіру не буде довготривалим, оскільки більшість косметологів рекомендують змивати з обличчя міцелярну воду після очищення, щоб не викликати алергічні реакції. Крім того, після використання міцелярки досить часто залишається відчуття липкості, плівки на шкірі, стягнутості.

Бьюті-експерти сходяться на думці про те, що міцелярна вода забезпечує поверхневе очищення, за яким має слідувати більш глибоке очищення. З важким макіяжем, щільним гримом вона не впорається, як і з водостійкими засобами. Але треба мати на увазі, що при нарощених віях змивати водостійку туш доведеться все-таки міцеляркою–- вона не містить жиру, через який вії можуть відклеїтися.

Умовно міцелярну воду можна розділити на два основні види:

  • універсальну;
  • для окремих типів шкіри.

Перша ідеально підходить для щоденного використання практично для всіх типів шкіри з метою вмивання та очищення для губ, очей та повік. Візажисти часто застосовують її, готуючи обличчя під make-up.

Багато виробників косметики пропонують міцелярну воду окремо для сухої, жирної та комбінованої шкіри. Формула таких засобів зазвичай включає інгредієнти, що сприяють усуненню різних дерматологічних проблем: вони звужують пори, знімають запалення, зволожують та тонізують.

Який засіб вибрати виходячи з типу шкіри обличчя

Для того, щоб вам було простіше визначити, гідрофільна олія або міцелярна вода для жирної шкіри, який засіб краще використовувати при дерматологічних проблемах, чим очищати чутливу шкіру, ми зібрали рекомендації косметологів та лікарів-дерматологів в одну таблицю:

№ п/пТипи шкіриОчищуючі засобиПриклади
Гідрофільна олія
1.Суха чутливаІдеально підходить:глибоко очищає шкіру, не зневоднюючи її. Не вимагає змивання після очищенняMedi Peel Red Lacto Collagen Cleansing Oil з пробіотиками та колагеном
2.Жирна проблемнаПідходить для жирної шкіри. Але треба вибирати олії, які не мають комедогенного ефекту – з виноградних і абрикосових кісточок, мигдальну. Не рекомендуються олії із зародків пшениці, кокосова, какао. Після очищення слід додатково вмити обличчя з пінкоюVEZE Black Tea Clean Skin Rejuvnation Cleansing Oil
3.Нормальна і комбінованаМожна використовувати олію з фруктовими кислотами. Вона не тільки глибоко очистить шкіру, а й прибере ороговілі клітини, чорні точки, вирівняє тон шкіриГідрофільний бальзам для зняття макіяжу з авокадо BIOAQUA Avocado Cleansing Cream
4.ЗрілаРекомендується вибирати олії з антивіковим ефектом. Крім очищення шкіри додаткові інгредієнти у формулі таких олій чудово коригують різні вікові зміни

HOLLYSKIN OleoGel

Міцелярна вода
1.Суха чутливаВибирайте ту міцелярну воду, у складі якої немає спирту, але додані зволожуючі компоненти: гіалуронова кислота, пантенол, гліцерин. Рослинні інгредієнти (алое, зелений чай) посилюють захисні властивості сухої шкіри, заспокоюють та пом'якшують її

Grace Day Herbal Infused Mild Micellar Water

Esthetic House Toxheal Green Mild Cleansing Water

Derma Care Ceramide Cleansing Water Clear от JM Solution

2.Жирна проблемнаДля жирної шкіри підходить міцелярна вода з полісорбатом, який забезпечує достатнє очищення, знижує виділення себуму, сприяє звуженню пор. Добре, якщо у складі присутні мідь та цинк – вони підсушать та приберуть запалення. Якщо на обличчі є зони з висипаннями, використовувати міцелярну воду не рекомендується, оскільки тертя ватним диском по запаленій ділянці шкіри небажане

FarmStay Pure Natural Collagen Cleansing Water

FarmStay Pure Natural Dr V-8 Vitamin Cleansing Water

3.Нормальна і комбінованаНайкраще вибирати засіб без додаткових добавок. Така міцелярна вода не провокує подразнення та алергічні реакції, що підійде для будь-якого віку.Grace Day Hyaluronic Acid & Collagen Hydrating Micellar Water
4.ЗрілаРекомендується міцелярна вода з натуральними екстрактами та колагеном у складі, яка ефективно очистить та освіжить шкіру. Колаген сприятиме зволоженню та зміцненню шкіри, підвищенню її еластичності та пружності

Для тих, хто досі сумнівається у своєму виборі – міцелярна вода або гідрофільна олія –  існують біфазні засоби для очищення, в яких змішуються масляна і водна фази. Такі продукти найчастіше купують прихильники традиційного процесу демакіяжу. Вони ретельно, але м'яко видаляють забруднення з обличчя і залишки make-up, як міцелярна вода, і додатково пом'якшують і живлять шкіру, як олія.

Який би засіб ви не вибрали, пам'ятайте – він має бути якісним, бажано з натуральними інгредієнтами. Тоді ваша шкіра довго радуватиме чистотою, свіжістю і сяйвом.

Коментарі (0)

На даний момент немає коментарів