Як звузити пори на обличчі: секрети догляду та правильного вибору косметики

Пори – це дрібні отвори на поверхні епідермісу, що виконують низку життєво важливих функцій. Вони є невід'ємною частиною шкіри, через яку організм виводить надлишки вологи та потові виділення, а також забезпечує дихання шкірних покривів.

Однак, незважаючи на однакову будову шкіри, у деяких людей пори практично зовсім непомітні, а в інших – глибокі та великі. Чи можна звузити пори на обличчі і яких заходів слід вжити для боротьби з цим косметичним недоліком?

Причини розширених пор на обличчі

Перш ніж відповісти на запитання, як ефективно прибрати пори на обличчі, необхідно з'ясувати причини виникнення цього дефекту.

Серед частих причин, що викликають проблему, лікарі називають:

  • Неправильний догляд за шкірою. Розширення пор може викликати недостатньо ретельне очищення обличчя, а також низькоякісна або неправильно підібрана косметика. Тому, щоб згодом не ставити запитання, як звузити пори, не слід купувати сумнівну продукцію і не лінуватися доглядати шкіру.
  • Вікові особливості. Пори можуть розширюватися в ранній юності, з початком статевого дозрівання та пов'язаного з цим гормонального сплеску. Також шкіра може стати пористою у зрілому віці, оскільки втрачає еластичність і починає обвисати, через що збільшуються пори.
  • Гормональний чинник. Під час вагітності або при гормональному збої в організмі ідеально гладка шкіра може стати пористою і жирною.
  • Генетичні особливості. Нерідко розширені пори на обличчі передаються у спадок, і ця особливість зберігається все життя.
  • Деякі захворювання внутрішніх органів, наприклад, ШКТ. Проблеми у роботі травної та ендокринної систем можуть призвести до проблем зі шкірою, у тому числі, і до появи розширених пор.
  • Неправильний спосіб життя. Шкідливі звички, систематичне вживання алкоголю та куріння погіршують стан та зовнішній вигляд шкіри.

Косметологічні процедури для звуження розширених пор на обличчі

Чим звузити пори на носі та в Т-зоні, де найчастіше зустрічається цей недолік?

Сучасна косметологія пропонує ефективні методи для звуження пор, найпопулярнішими з яких є:

  • комбінована чистка (механічна + ультразвукова) – гарантує глибоке очищення від забруднень, сальних пробок, комедонів, вирівнюючи рельєф шкіри та зменшуючи вираженість пор;
  • RF-ліфтинг – завдяки радіохвильовому впливу ущільнює та вирівнює епідерміс;
  • біоревіталізація – за допомогою підшкірного введення гіалуронової кислоти, амінокислот, вітамінів та інших корисних компонентів підвищує тонус шкіри та ефективно вирішує проблему, як прибрати пори з обличчя;
  • шліфування лазером – видаляє омертвілі шари епідермісу, прискорює вироблення колагенових волокон, скорочуючи пори;
  • мікродермабразія – глибоко відлущує верхню частину епідермісу, відкриваючи абсолютно гладку, здорову та досконалу шкіру.

Оскільки деякі процедури мають протипоказання, їх проведення слід довіряти лише досвідченим сертифікованим фахівцям, які мають медичну освіту.

Чим звузити пори на обличчі в домашніх умовах

Щоб очистити пори на носі та в інших проблемних зонах, необхідний комплексний догляд, що включає:

  • препарати для м'якого очищення, що усувають надлишок себуму, частинки косметики і надають матовість епідермісу;
  • тонізуючі засоби, що освіжають і зволожують шкіру, а також чинять протизапальну дію;
  • скраби та пілінги, що забезпечують ексфоліацію, видаляючи шар відмерлих клітин шкіри;
  • зволожуючі продукти, оскільки навіть жирна шкіра потребує зволоження, а на зневодненій шкірі пори стають більш видимими.

Косметологи рекомендують також усім власникам пористої шкіри включати у свою б'юті-рутину продукти з вітаміном С, які чудово тонізують, освіжають та знижують вироблення шкірного жиру.

Як звузити пори на обличчі при жирній шкірі

Жирна шкіра обличчя найбільше схильна до розширених пор. Однак, перш ніж звузити пори, епідерміс необхідно очистити від накопичення шкірного жиру та бруду. Сальні залози працюють надактивно, продукуючи велику кількість шкірного сала, тому часто закупорюються, утворюючи пробки, які незабаром перетворюються на вугрі-комедони. Закупорені пори схильні розширюватися і ставати помітнішими.

Для очищення в цьому випадку краще застосовувати очищаюче молочко і засоби з гелеподібною текстурою, які не будуть перевантажувати шкіру і провокувати надлишок себуму.

Як звузити пори на сухій шкірі обличчя

Як правило, розширені пори є характерним атрибутом проблемної та жирної шкіри обличчя. Але питання, як зменшити пори, можна почути і від власників сухої шкіри, оскільки цей тип також може бути схильний до утворення розширених пор, хоч і рідше. В основному, проблема виникає при вікових змінах, коли жирна шкіра стає сухою, але пори, як і раніше, залишаються великими.

У догляді не варто використовувати важкі олії. Фахівці рекомендують уникати оливкової та кокосової олій, оскільки вони мають комедогенний ефект провокуючи пори навіть на шкірі, яка не схильна до надмірної жирності. Хороший варіант для сухої шкіри – гідрофільна олія, що одночасно очищає і утримує вологу.

Як звузити розширені пори на обличчі при комбінованій шкірі

Що робити при розширених порах на обличчі, якщо комбінована шкіра? Алгоритм у цьому випадку багато в чому збігається з правилами догляду за жирною шкірою. Не можна нехтувати зволоженням, використовуючи легкі текстури, і м'яко, але ретельно і регулярно очищати шкіру. Власницям комбінованої шкіри краще уникати відвідування лазні та сауни, оскільки гаряча пара ще більше розширює пори та стимулює виділення шкірного жиру. Якщо ж ви зовсім не можете обходитися без парильні, то найкращим варіантом, як звузити пори після розпарювання, буде використання спрею-тоніка, що має стягуючий ефект.

Засоби для зменшення розширених пор

Косметика зі Східної Азії відома своєю різноманітністю: у великому переліку знайдеться рішення для будь-яких проблем, у тому числі й для ефективного звуження пор.

Представляємо одні з найкращих засобів, як звузити пори на обличчі:

  1. Сироватка-пілінг із 4% саліциловою кислотою Cos De Baha Salicylic Acid 4% Serum призначена для догляду за жирною та проблемною шкірою обличчя. Вона не тільки чудово видаляє шар відмерлих клітин епідермісу та шкірний жир, але й дезінфікує. Продукт вирівнює тон і стягує пори, роблячи їх малопомітними, а шкіру обличчя ідеально гладкою і шовковистою.
  2. Пінка для вмивання SKINEVER Salicylic Acid Refreshing Scrub Cleanser містить саліцилову кислоту, що відмінно підходить для очищення пор та розчинення комедонів. Ніжні та делікатні відлущуючі частинки м'яко видаляють забруднення з поверхні епідермісу. Засіб містить екстракти центели, алое, календули та зеленого чаю, незамінних у догляді за схильною до жирності шкірою.
  3. Маска для обличчя бульбашкова Images Centella Asia Clean Small Bubbles The Mask з високим вмістом азіатської центелли заспокоює і очищає шкіру. Забезпечує делікатне, але ефективне очищення та звуження пор, тонізує шкіру, покращує рельєф. Шовкові амінокислоти стимулюють обмінні процеси, покращуючи та вирівнюючи структуру епідермісу. Продукт чудово допоможе тим, хто шукає, як звузити пори після видалення чорних крапок.
  4. Ензимна пудра Medi Peel Micro Tea Powder Cleanser містить олію чайного дерева і глибоко очищає шкіру від ороговілих частинок епідермісу. Активні компоненти засобу проникають вглиб шкірного покриву, видаляють усі забруднення з пор, попереджають утворення чорних крапок. Ензимна пудра чудово вирівнює мікрорельєф, попереджає закупорювання пор та нормалізує вироблення шкірного жиру.
  5. Маска для видалення чорних точок LANBENA Blackhead Remover Mask – засіб для глибокого очищення пор від себуму, залишків макіяжу та інших забруднень. Прекрасно оживляє тьмяну жирну шкіру з широкими порами, роблячи її гладкою та здоровою на вигляд. Витяжка листя алое прискорює регенерацію епідермісу, підвищує тургор та еластичність шкірних покривів. Має протизапальні властивості.

Як звузити пори домашніми засобами: правила догляду

Правильний домашній догляд зменшить вираженість пор, зробить шкіру обличчя гладкішою, а тон рівномірним. Важливо пам'ятати, що у догляді за шкірою з проблемними порами вкрай важлива регулярність.

Що ж допоможе звузити пори в домашніх умовах?

  1. Регулярне відлущування. Процедура допомагає прибирати з поверхні епідермісу відмерлі клітини, забруднення та надлишковий жир, що закупорює пори. Відлущувальні засоби слід підбирати за типом шкіри, віддаючи перевагу м'яким препаратам, які не здатні травмувати шкірні покриви. Регулярність також залежить від типу шкіри: людям із щільною та жирною шкірою можна проводити процедуру 2-3 рази на тиждень, а тим, у кого тонкий та чутливий епідерміс, – не більше одного разу на сім днів.
  2. Глиняні маски. Чим звузити пори на обличчі? Глина – один з найбільш дієвих засобів для скорочення розширених пор і поліпшення шкірного рельєфу. Щоб отримати найкращий результат, маски з глини слід робити курсом. Перед тим, як нанести глину на обличчя, необхідно очистити пори в проблемній зоні.
  3. Пілінги з АНА-кислотами. Фруктові кислоти мають виражену скрабуючу дію і при регулярному застосуванні помітно вирівнюють мікрорельєф шкіри обличчя. Ідеально підходять жирній, щільній, схильній до запалень шкірі, вичерпно відповідаючи на питання, як звузити пори на лобі, підборідді та щоках.
  4. Регулярне використання матуючих серветок, особливо влітку. У спекотну погоду пори схильні розширюватися, виробляючи більшу кількість себуму. Спеціальні матуючі серветки, не порушуючи гідроліпідної мантії шкіри, сприяють меншому виробленню шкірного сала та скорочення пор.

Тим, хто шукає, як звузити пори на носі та інших проблемних ділянках, також важливо правильно вмиватися, використовуючи для цього прохолодну воду. Вплив гарячої води значно посилює ситуацію з розширеними порами на обличчі та сприяє активному виробленню себуму.

Як звузити пори і позбутися чорних точок на обличчі

Розширені пори на шкірі обличчя – досить неприємний косметичний дефект. Однак це не вирок красі: завдяки правильному догляду та грамотно підібраній косметиці пористу шкіру обличчя можна змінити на краще, а пори зробити практично непомітними. При цьому зменшити пори на обличчі, вирівняти тон можна не лише за допомогою салонних процедур, а й у домашніх умовах, дотримуючись правил догляду та виконуючи їх систематично.

Коментарі (0)

На даний момент немає коментарів