Як використовувати засоби з гіалуроновою кислотою

Гіалуронова кислота – мукополісахарид білкової породи, який у великій кількості міститься в клітинах шкіри, суглобах і очах. Вона має яскраво виражені зволожувальні властивості, омолоджувальний і освіжаючий ефект. З віком і під впливом зовнішніх чинників (часті стреси, надлишок ультрафіолету, неправильне харчування, куріння) природний синтез гіалуронової кислоти помітно знижується. У результаті шкірний покрив стає сухим і зневодненим, починає лущитися, з'являються перші зморшки. Засоби з гіалуроновою кислотою заповнюють нестачу вологи, підвищують пружність і еластичність шкіри.

Що таке гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота – один з основних компонентів антивікових доглядових засобів. Вона буває трьох видів:

  • Низькомолекулярна – проникає в глибокі шари шкіри і заповнює втрату вологи. Входить до складу кремів, сироваток, масок і емульсій.
  • Середньомолекулярна – зволожує верхні шари шкіри, усуває відчуття стягнутості, розгладжує дрібні зморшки. Застосовується в складі біоревіталізації, мезотерапії. 
  • Високомолекулярна – допомагає розгладити і зволожити шкіру, коригує більшість дефектів обличчя. Використовується в деяких ін'єкційних методиках, наприклад, у контурній пластиці для корекції носогубних складок, підборіддя, овалу обличчя.

Як правильно наносити на обличчя гіалуронову кислоту розповідає лікар-косметолог. Підбір засобів і процедур здійснюється з урахуванням показань і протипоказань, віку, типу шкіри. Гіалуронова кислота повністю сумісна з організмом, тому не викликає алергічних реакцій, подразнень, акне та розацеа.

Дія гіалуронової кислоти

Гіалуронова кислота виконує такі функції

  1. Зволожувальна. Захоплює й утримує молекули води в міжклітинному просторі, підвищує рівень зволоження шкіри.
  2. Загоювальна. Позитивно впливає на процес формування грануляційної тканини і подальшої епітелізації.
  3. Розгладжує. Молекули кислоти заповнюють собою дрібні зморшки, знижують видимість заломів і вирівнюють рельєф шкіри.
  4. Захисна. Створює на шкірі легку плівку, яка запобігає випаровуванню води та зневодненню.
  5. Антиоксидантна. Зменшує ознаки старіння, прискорює регенерацію тканин, нейтралізує негативну дію вільних радикалів і агресивних чинників довкілля.

Гіалуронова кислота стимулює вироблення в організмі власного колагену і перешкоджає його передчасному руйнуванню. У результаті шкіра стає гладенькою, пружною і сяючою.

Зверніть увагу! Для досягнення найкращого ефекту корисно вживати БАДи у вигляді капсул, до складу яких входить гіалуронка. Оскільки харчові добавки мають накопичувальний ефект, приймати їх необхідно щонайменше півроку.

Крім косметології, дерматології та естетичної медицини, гіалуронову кислоту використовують в ортопедії для лікування хвороб кісток і суглобів, у хірургії для прискорення загоєння опіків, ран і трофічних виразок. Також вона добре себе зарекомендувала в очній хірургії та офтальмології, під час виготовлення контактних лінз.

Види косметичних засобів із гіалуроновою кислотою

Гіалуронка входить до складу багатьох засобів для зволоження шкіри та волосся. До основних категорій належать:

  • Гелі для вмивання – дбайливо очищають, заспокоюють і надають шкірі здорового сяйва.
  • Лосьйони і тоніки – нейтралізують дію жорсткої водопровідної води, відновлюють pH-баланс шкіри.
  • Креми для шкіри навколо очей – освіжають і зміцнюють шкірний покрив, запобігають утворенню нових зморшок.
  • Патчі для повік – зменшують набряки, темні кола та ознаки втоми, зберігають молодість та еластичність шкіри.
  • Бальзами та маски для волосся – захищають і лікують пошкоджене волосся, надають природного блиску.
  • Креми для обличчя і тіла – пом'якшують і розгладжують шкіру, ефективні в боротьбі з целюлітом.
  • Емульсії – захищають шкіру від УФ-випромінювання, оберігають від передчасного старіння.
  • Антивікові сироватки – глибоко живлять шкіру, підвищують пружність і еластичність.
  • Маски для обличчя – звужують пори, покращують колір обличчя, усувають лущення.

У засобах для домашнього догляду концентрація гіалуронової кислоти зазвичай становить 1-2%. У професійній косметиці вона може досягати 3-5%. Низький відсоток речовини зумовлений тим, що вона здатна вбирати кількість води, яка в 500-600 разів перевищує її власний об'єм.

Під час вибору косметики на основі гіалуронової кислоти важливо впевнитися, що до складу входить вода. Також корисні допоміжні речовини – антиоксиданти, вітаміни A і E, мінерали, натуральні олії. Вони підсилюють зволожувальний ефект, допомагаючи шкірі залишатися еластичною, пружною і без зморшок.

Текстура крему на основі гіалуронки має бути легкою і нежирною. Чим вища кількість гіалуронату в засобі, тим краще. Бажано, щоб цей компонент був серед перших у складі. Якщо текстура крему здається занадто щільною, можна придивитися до засобів у формі флюїду або на гелевій основі.

Як правильно користуватися гіалуроновою кислотою

Починати наносити гіалуронову кислоту можна після 25 років. Особливо це стосується власниць шкіри сухого типу з явними ознаками зневоднення.

Якщо гіалуронова кислота міститься в кремі, використовувати його потрібно після очищувальної або відновлювальної маски для посилення її ефекту і максимального зволоження шкірного покриву. Також корисно наносити крем на злегка вологу шкіру обличчя після застосування тоніка або лосьйону вранці та ввечері.

Сироватка з гіалуронкою спершу наноситься на руку в кількості кількох крапель, потім акуратно вбивається кінчиками пальців у шкіру після тонізації. Через 20-30 хвилин можна використовувати основний догляд.

Маску і патчі з гіалуроновою кислотою рекомендується наносити на попередньо очищену шкіру обличчя. Стандартний час використання засобів – 20-30 хвилин. Залишки маски зазвичай розподіляють масажними рухами по поверхні шкіри.

Креми для зони навколо очей корисно використовувати 1-2 рази на добу. Наносити їх необхідно легкими поплескуючими рухами на чисту шкіру.

Нюанс! Перш ніж використовувати гіалуронову кислоту, важливо провести тест на алергічну реакцію. Косметологи рекомендують нанести краплю засобу на шию або за вухом.

Гіалуронову кислоту можна поєднувати з вітамінами, ретинолами, пілінгами, кислотами. Єдине обмеження – кислоти з низьким рівнем pH, наприклад, гліколева кислота. Вона чинить руйнівну дію на молекули гіалуронату і знижує ефективність доглядових засобів.

Коментарі (0)

На даний момент немає коментарів