Чому так цінується морський колаген у складі корейської косметики

Колаген – це фібрилярний білок, який виробляється в організмі людини, тварин, риб, основний компонент сполучної тканини. Заповнити дефіцит власного (ендогенного) колагену допомагає вживання в їжу багатих на нього продуктів, прийом харчових добавок і використання косметики з колагеном. Корейська косметика з колагеном популярна в усьому світі, адже ця держава розташована на півострові, омивається морями, й виробники використовують переважно морський колаген – найбільш ефективний різновид білка, який надає шкірі еластичності.

Що таке морський колаген у складі косметики

Колаген в корейській косметиці є одним з ключових інгредієнтів, саме він забезпечує омолоджуючий ефект багатьох кремів, сироваток, масок для вікової шкіри, наприклад, крему для обличчя Farm Stay Dr.V8 Solution.

У косметиці використовується колаген різного походження, основні види:

  1. тваринний (нативний);
  2. морський (рибний).

Тваринний отримують зі шкіри великої рогатої худоби. Він відрізняється великою молекулярною масою, великі молекули не можуть проникнути до глибоких шарів дерми. Бюджетні засоби з високомолекулярним тваринним колагеном забезпечують лише поверхневий ефект. Морський колаген – більш складний в отриманні та дорогий інгредієнт, але й більш ефективний:

  1. його отримують з риб, морських ссавців та інших мешканців морів, з тих частин тіла, в яких вміст цього білка максимально високий;
  2. у процесі переробки сировини морський колаген розщеплюється за технологією ферментативного гідролізу, набуває здатності розчинятися у воді та жирах;
  3. очищений гідролізований морський колаген додають до різних косметичних засобів.

Склад і формування морського колагену

Морський колаген виробляється клітинами сполучної тканини (фібробластами) риб, у високій концентрації міститься в шкірі, плавниках, кістках, хрящах. За складом і структурою він відповідає найважливішим типам людського колагену – I і III. Колаген I типу в людському організмі найпоширеніший, міститься в більшості органів, становить 90% всього колагену шкіри, за рахунок високої еластичності волокон забезпечує її тургор. Цей тип виробляється тільки в юності, з віком його запаси виснажуються. Колаген III типу зміцнює м'язи та стінки кровоносних судин, а також разом з іншими білками формує позаклітинний матрикс підшкірних шарів сполучної тканини.

Морський колаген містить 17 амінокислот, для шкіри особливо важливі пролін і гідроксипролін, які за кількісним вмістом займають 2 і 4 місця в складі цього глікопротеїну. Інші значущі амінокислотні компоненти важливіші для інших органів і систем, але і в підтримці здоров'я шкіри теж відіграють роль.

Амінокислота% вмістРоль в організмі
Гліцин33,5Протизапальні, імуномодулюючі властивості
Пролін11,82Покращує структуру шкіри, бере активну учать у загоєнні ран
Аланін10,93Захищає клітини від окисного стресу, стимулує імунітет
Гідроксипролін9,21Стабілізує трьохспіральну структуру колагену, допомагає утримувати в клітинах шкіри вологу, активізує процеси регенерації

 

Технологія переробки морської сировини дозволяє розщепити довгі амінокислотні ланцюги на амінокислотні залишки, які потім зв'язуються між собою в пептиди з малою молекулярною масою.

Морський колаген для шкіри є більш цінним у порівнянні з тваринним з двох причин:

  1. фізіологічний, за амінокислотним складом і структурою близький до людського, краще сприймається та повноцінно використовується організмом, стимулює вироблення власного колагену;
  2. завдяки низькомолекулярній структурі здатний проникати вглиб шкіри.

Що робить морський колаген для шкіри?

За будовою молекули морського колагену нагадують кручений шнур, який складається з трьох скручених у спіраль ниток – амінокислотних ланцюжків. Завдяки трьохспіральній структурі молекул волокна здатні розтягуватися та скорочуватися без розривів, тим самим вони забезпечують еластичність шкіри, зв'язок та інших структур. Окремі волокна та їх пучки – фібрили – сплітаються між собою в складну просторову сітку, утворюють пружний армуючий каркас шкіри, який допомагає їй відновлюватися після деформацій.

Саме завдяки колагену випрямляються вм'ятини та складки, які утворюються при тиску на шкіру одягу, аксесуарів, меблів, зникають розтяжки на тілі. А коли людина розслабляє м'язи обличчя, перестає хмуритися або посміхатися, мімічні зморшки розгладжуються. Ось для чого потрібен колаген для обличчя, без нього кожна складочка, що з'явилася в момент задуми, подиву, печалі або радості, залишалася б назавжди, та сітка зморшок дуже швидко вкрила б обличчя.

В юності для розгладження зморшок досить власного колагену, який виробляється в клітинах шкіри, але вже після 25 років його вироблення (особливо I типу, який надає шкірі пружність), скорочується, а під впливом надлишку сонячних променів, поганої екології, шкідливих звичок, нездорового харчування процес руйнування активізується. На щастя, косметологи придумали, як використовувати властивості морського колагену. Зокрема, компенсувати брак ендогенного колагену допоможе корейський крем Enough Collagen Moisture Essential.

Для якої шкіри буде корисне застосування косметики з морським колагеном

З урахуванням того, як діє колаген на шкіру, косметичні засоби з цим активним інгредієнтом підійдуть для шкіри будь-якого типу:

  1. виражений зволожуючий ефект робить його корисним для сухої шкіри;
  2. некомедогенність (не забиває пори шкіри та не провокує утворення вугрів, комедонів) дозволяє застосовувати креми (наприклад, FORTHESKIN Collagen Vital Firming Cream) для жирної, проблемної шкіри;
  3. особливо важливий колаген для вікової шкіри, яка втрачає еластичність, пружність і стає схильною до появи зморшок.

Для комбінованої, нормальної, молодої шкіри колагенова косметика також буде корисна, її можна застосовувати в профілактичних цілях, для захисту від несприятливих впливів, попередження зморшок.

Морський колаген у корейській косметиці піддається гідролізу та ретельному очищенню, тому ймовірність того, що він викличе алергічну реакцію, незначна навіть у людини з чутливою шкірою та індивідуальною непереносимістю морських білків.

Який ефект від використання морського колагену та для чого його застосовують

Перелік того, що робить колаген для шкіри обличчя та тіла, значний:

  1. сприяє відновленню гідроліпідного балансу, забезпечує глибоке зволоження й утворює на поверхні шкіри захисний шар, який пропускає повітря, але перешкоджає випаровуванню вологи, пересиханню;
  2. зміцнює підшкірний матрикс, який забезпечує механічну підтримку клітин і необхідний для перебігу міжклітинних обмінних процесів;
  3. покращує структуру клітин сполучної тканини та тургор шкіри, робить її більш пружною, еластичною;
  4. сприяє розгладженню зморшок і попереджає появу нових;
  5. забезпечує легкий ефект підтяжки, повертає чіткість овалу обличчя, що «поплив»;
  6. активізує процеси регенерації, оновлення клітин;
  7. стимулює вироблення власного колагену.

Користь крему з колагеном також пов'язана з тим, що цей компонент має антиоксидантну та протизапальну активність, допомагає захищати шкіру від інфекцій і окисного стресу, агресивних впливів зовнішнього середовища. Колаген підсилює та подовжує дію інших активних інгредієнтів крему – олій, екстрактів.

Чим вище вміст морського колагену в косметичному засобі, тим більше виражена його дія. У складі корейського крему або іншого засобу цей інгредієнт зазвичай поєднується з іншими речовинами. Щоб правильно вибрати доглядову косметику для того чи іншого типу шкіри, певних цілей, необхідно вивчити повний склад і звернути увагу на дію кожного інгредієнта. В арсеналі косметики з морським колагеном чимало засобів, які мають комплексний ефект – антивіковий, протизапальний, освітлюючий. А для максимального ефекту варто підживити шкіру зсередини: включити до раціону морепродукти, приймати БАДи з морським колагеном, який засвоюється краще за інші види.

Коментарі (0)

На даний момент немає коментарів