Муцин равлика в косметиці для обличчя: користь і ефективність

Застосовувати екстракт равлика в косметології почали відносно недавно, в середині 90-х, сьогодні засоби з цим активним інгредієнтом випускають у різних країнах, але особливо популярна корейська косметика з равликовим слизом. А почалося все з того, що косметологів зацікавив чудовий стан шкіри рук працівників, які регулярно збирали садових равликів на фермі в Чилі, де їх розводили в гастрономічних цілях. Слиз стали досліджувати, отримувати в промислових масштабах і виділяти з нього муцин. Що ж це за речовина, як добувають муцин равлика та чим пояснюється його благотворний вплив на шкіру?

Що таке муцин равлика в косметиці?

Слиз, який виділяє равлик, складається з води та глікопротеїну муцину – складної білково-вуглеводної сполуки. Хоча равликовий муцин (Snail mucin), який ще називають секретом, екстрактом, фільтратом, становить не більше 9% слизу, він є її найважливішим компонентом, має цілющі та б'юті-властивості. Для виробництва косметики використовують переважно секрет коричневого садового, чорного равлика та ахатини.

При русі равлик виробляє звичайний гелеподібний слиз, який полегшує ковзання. У разі пошкодження раковини або тіла равлика активізуються залози, які виробляють фактори росту. Склад і консистенція слизу змінюється, він стає пінистим і набуває вираженого регенеруючого, ранозагоювального ефекту, забезпечує швидке відновлення після травм. «Стресовий» муцин вважається більш цінним, існують різні щадні способи отримання цього компонента без травмування равликів:

  1. їх випускають повзати по спеціальній решітці для механічної стимуляції залоз;
  2. поміщають у центрифугу, де вони зазнають легкого стресу, як люди при катанні на атракціонах;
  3. впливають на них помірним перепадом температур.

Після стимуляції равликів відправляють на відпочинок і годування, а слиз змивають з поверхонь, промивають, фільтрують і вже в очищеному вигляді додають у косметику, наприклад, в крем BIOAQUA Snail Repair & Brightening.

Що робить муцин равлика зі шкірою?

Щоб зрозуміти, чим корисний равликовий слиз для шкіри, потрібно проаналізувати його склад.

КомпонентДія
АлантоїнПом'якшувальна, відлущувальна, зволожуюча, епітелізуюча, розсмоктуюча, заспокійлива
Гліколева кислотаВідлущуюча, протипігментна, антивікова, регенеруюча, антиоксидантна
Гіалуронова кислотаЗволожуюча, пом'якшувальна, розгладжуюча
КолагенАнтивікова, пом'якшувальна, підтягуюча
ЕластинАнтивікова, зволожуюча, тонізуюча
Пептиди (фактори росту)Загоююча, регенеруюча
Вітаміни А, В, З, Е та мінералиАнтиоксидантна, антивікова
Натуральні антибактеріальні компонентиПротизапальна

 

Завдяки такому багатому складу муцин равлика дуже корисний, косметичні засоби для обличчя, які його містять, допомагають:

  1. розгладити неглибокі зморшки, зробити шкіру більш еластичною та пружною;
  2. зволожити та підживити шкіру, що в'яне;
  3. вирівняти її колір і поліпшити текстуру;
  4. м'яко стимулювати відлущування відмерлих, ороговілих часточок;
  5. захистити від окисного стресу;
  6. прискорити загоєння та попередити інфікування мікропошкоджень, акне.

У багатьох СПА-салонах пропонують послугу контактного нанесення муцину – равлика просто пускають повзати по обличчю, а дехто тримає равликів вдома та влаштовує собі такі сеанси. Але готова косметика з равликовим муцином значно ефективніше, ніж СПА-процедури та, тим більше, їх домашній аналог. Адже корейські фахівці з виробництва косметики створюють для равликів особливі умови утримання, застосовують спеціальні технології для стимуляції вироблення муцину, очищають слиз для виділення цінних речовин. А також вміло комбінують муцин з іншими компонентами, які доповнюють, підсилюють його дію, можуть забезпечувати додаткові ефекти. Наприклад, сонцезахисний крем Farm Stay містить рослинні інгредієнти та ніацинамід, за дією схожі з муцином, плюс фотопротектори.

Для якої шкіри підійде косметика з равликовим муцином

Косметика з муцином равлика – універсальний засіб для всіх типів шкіри та будь-якого віку, це підтверджують дослідження та відгуки косметологів. Особливо актуальне її застосування, якщо шкіра:

  1. вікова, в'януча;
  2. суха, стоншена;
  3. схильна до пігментації, вкрита плямами постакне;
  4. чутлива, схильна до запалення, утворення акне, почервоніння та подразнення, набряклості.

Щоб вибрати кращий корейський крем з муцином равлика, потрібно звернути увагу на склад і призначення. Чим вище вміст муцину в косметиці, тим більше виражений його ефект. Але якщо крім глибокого зволоження, анти-ейдж ефекту переслідуються інші цілі, можна купити крем з комбінованим складом.

Які є протипоказання для використання косметики з муцином равлики

Існує ряд тимчасових протипоказань до застосування косметики з цим активним інгредієнтом:

  1. ранній післяопераційний період;
  2. екзема, атопічний дерматит у гострій фазі;
  3. ерозії, виразки, везикули.

Необхідно дочекатися відновлення, загоєння шкіри, припинення гострого запального процесу. В інших випадках очищений слиз равлика для обличчя абсолютно безпечний, випадки його індивідуальної непереносимості досі документально не зафіксовані. Але це білковий продукт, так що теоретично ризик алергії існує. Крім того, косметика з муцином часто містить і інші компоненти, тому необхідно уважно вивчати склад і будь-який новий засіб спочатку наносити в невеликих кількостях на зап'ястя для оцінки індивідуальної реакції.

Що краще в косметиці: колаген або муцин равлика?

До складу косметики можуть входити різні види колагену, найбільш ефективний низькомолекулярний гідролізований, особливо морський. Він проникає вглиб шкіри, зволожує, відновлює та розгладжує її. Муцин є джерелом колагену, крім нього містить і інші речовини, зокрема, гіалуронову кислоту, в тандемі з якою колаген працює ще ефективніше. Косметика з муцином забезпечує той самий ефект, що косметика з колагеном, додатково сприяє оновленню шкіри, допомагає в боротьбі з пігментацією, помірним запаленням. Але слід врахувати, що крем з муцином більш щільний, липкий, а у крему з колагеном легка текстура. Тому косметику з муцином краще використовувати на ніч, а з колагеном – в день.

Чи потрібно змивати муцин равлика?

Якщо на шкіру наноситься слиз равлика в чистому вигляді (равлик повзає по обличчю), то через 15-20 хвилин після завершення процедури його необхідно змити. Щодо косметики з муцином, все залежить від її типу, призначення. Сонцезахисний крем, який повинен діяти кілька годин, або засоби, які наносяться під іншу косметику (праймер, крем-основа під макіяж HCHANA) або повністю вбираються, не змиваються. А ось пінку для вмивання або пілінг-гель необхідно змити незабаром після нанесення.

Якщо є сумніви, чи потрібно змивати косметику з равликовим муцином, уважно вивчіть рекомендації виробника щодо застосування конкретного косметичного засобу або зверніться по пораду до консультантів AZI.

Коментарі (0)

На даний момент немає коментарів