Що таке ніацинамід та його переваги для шкіри

До складу б'юті-продуктів з догляду за шкірою обличчя часто включають вітаміни. Один з них – ніацинамід. Він являє собою одну з форм нікотинової кислоти (вітаміну В3). Ця речовина бере участь у тканинному диханні та процесах біосинтезу. Цей вітамін групи В потрібен для обміну білків, жирів, вуглеводів та їх перетворення на енергію. Він стимулює капілярний кровообіг і гальмує запальні реакції. Ніацинамід стимулює процеси регенерації та позитивно позначається на стані шкіри.

Ніацинамід: як впливає на шкіру обличчя

Невеликий розмір молекули В3 дозволяє включати цей вітамін В до складу доглядових б'юті-продуктів: сироватокмасоккремів під очі. Місцеве застосування ніацинаміду чинить комплексний вплив на будь-який тип шкіри:

  1. протистоїть окислювальному впливу агресивних вільних радикалів;
  2. купірує запальні процеси, скорочує кількість висипань;
  3. сприяє прискоренню регенерації епідермісу – стимулює продукцію мембранних церамідів і дозрівання кератиноцитів, які, в свою чергу:
  1. захищають шкіру від шкідливого впливу УФ-променів і фотостаріння;
  2. виробляють кератин і білки;
  3. перешкоджають втраті води;
  4. забезпечують міцність внутрішнього блискучого та захист зовнішнього рогового шару шкіри;
  5. зберігає вологу всередині клітин рогового шару шкіри;
  6. стабілізує шкірний бар'єр;
  7. пригнічує вироблення себуму, зменшує лущення, звужує пори;
  8. освітлює, вирівнює відтінок і рельєф шкіри.

Ніацинамід входить до складу фармацевтичних препаратів, що використовуються для лікування акне, розацеа, куперозу, інших запалень шкіри, пелагри. Грамотне та регулярне використання косметики для догляду за шкірою обличчя з ніацинамідом допомагає прибирати незастарілі наслідки акне.

Ніацинамід: як використовувати доглядову косметику з В3

Застосовуючи будь-які косметичні продукти, в яких присутній ніацинамід, треба пам'ятати про правила їх використання – з якими доглядовими засобами їх можна поєднувати, а з якими не можна.

З чим поєднувати ніацинамід

Вітамін В3, потрапивши до епідермісу, добре працює сам і:

  1. знижує побічні ефекти ретинолу;
  2. підвищує протизапальну дію пантенолу та гідровтримуючу здатність гліцерину;
  3. посилює антибактеріальну дію цинку та захисну функцію зрілих церамідів.

Ніацинамід, до, після або в комбінації зі скваланом або гіалуроном, підсилює їх зволожуючий ефект, а вони, в свою чергу, підвищують стимулюючу дію В3 щодо синтезу мембранних церамідів і дозрівання кератиноцитів.

З чим не можна поєднувати ніацинамід

Корейська косметика не рекомендує застосовувати до або після засобів, що містять ніацинамід, доглядові продукти, де головним діючим компонентом є вітамін С. Чому?

Нікотинова й аскорбінова кислоти практично до 0 знижують антиоксидантну та зволожуючу функції одна одної. Слід також знати, що навіть при нашаруванні, а не в комбінації, в переважній більшості випадків, нанесення засобів з вітаміном С та ніацинамідом, у будь-якій послідовності, викликає почервоніння, подразнення, прищі, висип.

Що стосується теми ніацинамід і кислоти, сумісність їх теж небезпечна. Гліколева, молочна та саліцилова кислоти (AHA) розділять ніацинамід на ніацин і амід (аміак). Обидві ці речовини, як мінімум, викликають гіперемічне почервоніння та запалення шкіри. При цьому самі AHA-кислоти втратять свої позитивні ефекти для шкіри, бо всі "власні сили" буде витрачено на перетворення ніацинаміду.

І наприкінці дамо відповідь на одне з частих питань щодо косметичних б'юті-продуктів з вітаміном В3 – чи можна використовувати ніацинамід влітку?

Не просто можна, а й показано, особливо тим, у кого жирний тип шкіри. Для цього підійдуть:

  1. пінка з ніацинамідом BIOAQUA;
  2. тонер з ніацинамідом Question and Answer;
  3. сироватка з ніацинамідом the Ordinary;
  4. крем для обличчя та крем для повік з ніацинамідом Venzen (Veze).

Ніацинамід скоротить посилене через спеку вироблення себуму, звузить пори, нехай і незначною мірою, але захистить від шкідливого впливу літніх УФ-променів. Продукти з вітаміном В3 показані в ранковій рутині всім, незалежно від типу шкіри, а тим, у кого підвищується вироблення себуму влітку, слід застосовувати їх і вранці, і ввечері.

Коментарі (0)

На даний момент немає коментарів